30. lokakuuta 2016

Kaamea kaamos vai ihana pimeys?

Kevään ensimmäiset auringon pilkahdukset tökkäävät kropan kierrokset liikkeelle. Aurinko saa aikaiseksi pisamia, naururyppyjä silmäkulmiin ja malttamattomuutta, ettei missaisi ainuttakaan valonpisaraa sinä lyhyenä aikana, kun Suomessa kesä ja aurinko piipahtavat.
       Ja sitten.
       Kun keho on viimein tottunut lämpöön, aurinkoon ja valoon, joku sammuttaa valot, laittaa lämmöt pois ja kääntää kylmän suihkun päälle. Äkkiä maailma on pimeä, kylmä ja kostean kolkko paikka, mihin uppoaa kaikki valon yritykset selviytyä tai edes pilkahtaa hetkellisesti kaiken imaisevan pimeyden keskeltä.
        Vai onko sittenkään...
lainattu: omgcutethings.com
Ajattelin kertoa, miten minä selätän nämä pimeät kuukaudet ja miten selviän hengissä siihen kevään koittoon, kun ei enää tarvitse pidellä kroppaa pystyssä. Toivottavasti saatte ideoita tai ainakin pienen kipinän.
         S'il vous plaît ♥
lainattu: weheartit.com
Makean himo. Alkukantainen vaisto kerätä varastoja talvea varten. Lisääntyy valon vähetessä kun serotoniini-hormonin puute aiheuttaa ruokahalun - erityisesti makeanhimon - lisääntymistä.

  • helposti kuorittavat hedelmät - suklaaseen on helpompi tarttua kun siihen ei tarvita veistä tai muuta asetta kuorimista varten, mutta esimerkiksi mandariinit ja banaanit ovat helposti kuorittavia namupaloja joista keho saa makeaa ja paljon vitamiineja!
  • en osta karkkeja kotiin - tyhjästä on paha nyhjästä! Toimii ainakin täällä, missä lähin kauppa on 15km päässä. Kun jättää namut kauppaan ei ole houkutusta kotikaapeissakaan.
  • kaakao kuppi - oikeasta kaakaosta, antaa ainakin suklaahimolle hyvän korvikkeen ja iltasella juotuna hyvät unet! 
  • hyvää tuoremehua - mehut, missä on vain hedelmien oma sokeri, auttavat myös nopeasti siihen makean nälkään, joka tulee iltaisin tv:tä katsellessa
  • armollisuus - herkku ei ole suuri synti eikä maailmanloppu, kunhan ei syö levyllistä suklaata kerralla.
lainattu: today.com
Liikunta. Mielihyvä- ja tyytyväisyyshormonien vaikutus voimistuu. Vähentää stressiä. Auttaa unensaannissa ja unen laatu paranee. Piristää.
  • liikunta on hauskaa - siinä vaiheessa kun jostakin lajista tulee pakko, on pysähdyttävä miettimään syytä, miksi kyseistä liikuntamuotoa harrastaa. Liikunnan pitää tuoda iloa, energiaa, hymyä ja hyvää mieltä.
  • liikkua voi ilman salikorttia tai joukkuemaksuja - juokseminen on helppoa ja melko halpaa. Sitä voi harrastaa missä vain ja milloin vain. 
  • kotitanssit - tätä harrastan yleensä siivotessa, musiikki päälle ja lanteet liikkeelle kotilökäreissä!
  • kävelen tai pyöräilen kaverille/satamaan/rannalle käymään - tai pyydä ystävääsi pienelle kävelylle puhumaan maailmaa vähän paremmaksi.
  • heittäydyn välillä lapselliseksi - pulkkamäki, lumisota yms. sitten kun on lunta saatu tai syysillan seikkailut ja eksymiset lähilaavulle ovat jotain, mitä ei voi kesän vaaleudessa tehdä!
lainattu: www.squee.com
Uni. Unessa palaudutaan päivän touhuista ja parannellaan itseämme. Pimeyden lisääntyessä myös unen tarve lisääntyy, mutta unirytmi olisi silti hyvä pitää normaalina, vaikka unta riittäisikin kellon ympäri. Liikaa nukkuminenkin väsyttää eikä tee sen parempaa. 7-8h on aikuisen "normaali" unen tarve, mutta tarve vaihtelee suurestikin. Jotkut ovat virkeimmillään 6h unilla, toisilla taas 8h unet ovat riittävät. Unen laatu on yhtä tärkeää kuin sen pituus, joten pimeä, viileä huone ja rauhallinen unen odotus helpottavat unen saantia ja parantavat sen laatua. Unohtamatta hyvää sänkyä, puhtaita lakanoita ja hyvää, tukevaa tyynyä.
  • rauhoitan illan - luen kirjaa, kuuntelen radiota/äänikirjoja. Pimeä ilta väsyttää aikaisemmin, mutta omasta unirytmistä kannattaa pitää huolta. Tv ja puhelin häiritsevät normaalien unihormonien erittymistä ja unta saa odotella.
  • päiväunet kun niihin on mahdollisuus - liika uni ei ole hyväksi ja pitkät päikkärit voivat sotkea unen saantia illasta, mutta pienet torkut ovat ylellisyyttä kaiken hämärän keskellä. Viikonloppuviihdettä parhaimmillaan!
  • sauna tai lämmin suihku - iltaisin ei tarvitse kuin tyynyä morjestaa niinä päivinä kun on lojunut lauteilla tai ottanut lämpimän suihkun. Kylpyamme olisi vielä parempi, mutta sitä ei tästä majatalosta löydy...
  • villasukat - aivan ehdottomat unen laadun parantajat! Olen kuullut, että kun jalat ovat lämpöiset, muun kehon lämpötila laskee ja uni tulee paremmin. Ihan must jutut kesät talvet ♥
  • magnesium ja vesi - osin taitaa minulla olla jo psykologista, mutta magnesiumin nappaaminen juuri ennen unta auttaa siinä, ettei levottomat jalat tai suonenvedot häiritse unen alkua ja vesi taas muuten auttaa nestetasapainon kanssa
  • puhtaat lakanat - ihaninta siivouspäivien tai lauantaisaunan jälkeen pujahtaa puhtailta tuoksuviin lakanoihin. Uni tulee jo pelkästään hyvästä mielestä!
 
lainattu: fi.pinterest.com
Muita iloja ja riemuja kaamoksen keskelle. 
  • hemmottelen itseäni - milloin mitenkin. Joskus jalkahoidolla tai kaunistautumalla muuten, käyn ihan yksin leffassa katsomassa juuri sen leffan minkä haluan tai syön ulkona.
  • luen kirjoja - aivan parasta kaamostorjuntaa! Kadota kirjan maailmaan...
  • kirjoitan ystävälle kortin tai pitkän kirjeen - milloin viimeksi itse olet saanut kirjeen ja miltä se tuntui? Varmasti hyvältä. Tässä sähköpostien ja tekstiviestien maailmassa käsin kirjoitettu kirje tai kortti piristää sekä saajaa että kirjoittajaa. Kokeile vaikka!
  • vaihdan maisemaa - pieni retki naapurikylään, toiseen kaupunkiin tai vaikka vain kylpylään auttaa näkemään, että muuallakin on pimeää kuin omassa pihassa! 
  • leivon tai teen ruokaa - on sanottu, että keittiössä ei voi olla surullinen, joten kaamospimeyttä voi hoitaa myös tekemällä vaikka peltileipää, risottoa tai pitsaa, muhkean hedelmäsalaatin tai kirkkaan smoothien. Leipoessa unohtuu murheet ja mustat mietteet!
  • vaihdan mukaviin nuttuihin - näin syksyisin minut näkee aika usein lökäreissä eli pitkiksissä ja lämpökerrastossa. En jaksa kotona olla mikään catwalkin kuningatar (yeah, milloinhan minä sellainen olen...), joten mieluummin nautiskelen olosta vähän väljemmissä ja mukavissa nutuissa.
  • hellyys - aivan takuulla varma lääke väsymyksen ja kaamosmasennuksen hoitoon. Toisen syli ja halaus. Ja toimii molemmin päin. Ystävänkin halaus riittää, jos ei satu olemaan juuri Sitä Oikeaa vielä kainaloon löytynyt ja lemmikin pusut ovat yhtä märkiä ja rakkaita. Antaisin mitä vain, että oma koira vielä voisi muiskauttaa omat suukkonsa poskelleni ♥
  • ANNA PIMEYDELLE JA SYKSYLLE MAHDOLLISUUS - vähän sama kuin luin juoksuharrastustani aloittaessa, että juoksijan paras ystävä on ylämäki... okei, ihan vielä ei täysin bestiksiä olla, mutta olen oppinut kunnioittamaan ylämäkiä ja tiedän kehittyväni niissä eniten. Samalla tavalla syksyn synkeys voi kääntyä mukavaksi vaiheeksi ennen valkeaa lunta ja talvea, jos antaa mahdollisuuden hämärille illoille, kynttilöille, hiljaisuudelle ja pimeälle. Keho tarvitsee myös pimeää voidakseen hyvin, palautuakseen ja saadakseen levätä. Käytetään pimeys voimavarana eikä käännetä sitä esteeksi tai vastoinkäymiseksi ♥
 
lainattu: fi.pinterest.com
Toivottavasti minun kaamoslääkkeeni auttaisivat edes vähän kestämään yli pimeän osan alkutalvea. Itse olen ainakin joka syksy löytänyt jotain ihanaa ja uutta riemua tästä niin monella tapaa haastavasta vuodenajasta. Ilman syksyä emme huomaisi ensilumen ihanuutta tai kevään valoa ja kesän riemua!
          Nautitaan syksyn ja alkutalven kaamoksesta!

♥ ISO KARHUN HALAUS MUSSUKAT!! ♥


Faktatietoja napsittu seuraavista lähteistä: 
www.kauneusjaterveys.fi
www.anna.fi
www.yhteishyvä.fi
www.tohtori.fi
www.hyväterveys.fi
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti