31. lokakuuta 2016

Cecelia Ahern: Sadan nimen mittainen matka

Cecelia Ahern

Sadan nimen mittainen matka


Gummerus (2012)


Kitty Logan on innokas toimittaja, joka astuu harhaan julkaistuaan vääriö totuuksia lehtijutussaan ja pilaa erään miehen maineen täysin. Vihamiehiä ja tuomitsijoita löytyy jutun jälkeen joka puolelta.
Sitten hänen toimittaja-ystävänsä antaa kuolinvuoteeltaan Kittylle työkomennuksen, joka muuttaa Kittyn suhtautumisen toimittajan työhön ja siihen, että oikeastaan tärkeimmät tarinat syntyvät tavallisilta ihmisiltä. Edessä on matka uuteen elämään ja uuteen mahdollisuuteen.

Kirjan idea oli houkutteleva. Tartuin kirjaan innokkaasti, sillä olen lähivuosina löytänyt Cecelia Ahernin kirjat uudelleen, kun pidin monen vuoden paussin niiden lukemisesta. Tästä kirjasta kuitenkin puuttui sellainen lempeä tahtotila, mikä yleensä on Ahernin romaaneille tyypillistä. Vaikeuksien kautta voittoon- ajatus pätee kyllä tässäkin kirjassa, mutta minusta jo se, ettei kirjan nimi oikein vastaa kirjaa, oli jo aikamoinen pettymys. Sadasta nimestä olisi saanut vaikka millaisen tarinan aikaiseksi, nyt se sata nimeä kutistui vain kouralliseen..
       Ja tarina itsessäänkin jäi vähän junnaamaan paikalleen eikä lähtenyt sillä tavalla lentoon kuin hyvissä tarinoissa käy. Ei ihan Ahernin parhaita romaaneja. Jotenkin tuntui välillä, että koskettavuutta oli oikein väkisin väännetty kirjan sivuille ja siitä tuli pelkästään teennäistä ja pinnallista.
       Ahern kuitenkin osaa kirjoittaa sujuvaa kieltä, mukavan hauskasti ja tehdä päähenkilöistään uskottavia ja samaistuttavia.

"- Hän jätti sata nimeä kattavan listan ihmisistä, joiden kanssa hän olisi halunnut puhua ja joista hän olisi halunnut kirjoittaa"
- Hän soitti minulle uudelleen. Muutaman päivän päästä. Hänellä oli kysymys perhosen toukasta.
- Oleanteritoukasta, Kitty sanoi hymyillen.
- Nauroi. Hän nauroi. Hänestä se oli huvittavaa. Hyvällä tavalla. Hän oli mukava."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti