13. marraskuuta 2018

Enni Mustonen: Vihreän kullan maa-sarja (Mäntykosken Anna, Johannes ja Helena, Mäntyniemen miniä)


Enni Mustonen

VIHREÄN KULLAN MAA-SARJA:

MÄNTYKOSKEN ANNA

JOHANNES JA HELENA

MÄNTYNIEMEN MINIÄ

Otava

Vihreän kullan maa - sarja pyöri tv:ssä aikoinaan. Se kertoi Evoloiden suvusta, josta nämä kolme kirjaa kertovat ennen sarjaa.

MÄNTYKOSKEN ANNAssa eletään vuosisadan alkua ja poliittisen epävakauden aikaa. Mäntykosken tehtaan liepeillä alkavat kuljeksia agitaattorit ja työväessä nousee kapina henki. Mäntykosken patruunan tytär Anna on lähetetty Porvooseen tätinsä luokse, mikä kuuluu patruuna isän suunnitelmiin tyttärensä tulevaisuutta ajatellen. Kohtalo puuttuu peliin, kun Anna tutustuu nuoreen, köyhään insinööriin John Elfvingiin ja nuoret rakastuvat.
Annan isä ei kuitenkaan näe tyttärellään olevan minkäänmoista tulevaisuutta insinöörin rinnalla vaan katkaisee nuorten välit moneksi vuodeksi. Väliin ehtii tulla kansalaissodan kauhut ja epätoivon vuodet ennen kuin Annan ja Johnin tiet jälleen kohtaavat.

JOHANNES JA HELENA. Eletään 30-lukua ja Johannes Evola valmistautuu nuoruuteen ja sen seikkailuihin. Sota kuitenkin katkaisee sekä Johanneksen että Viipurissa kasvaneen Helenan nuoruuden. Johannes joutuu sotaan ja Helenasta tulee lääkintälotta. He tapaavat sodan melskeessä, mutta tapaaminen ei jätä kumpaakaan kylmäksi. Sodass tapahtuu kuitenkin paljon ja äkkiä. Saako Mäntykoski nuoren miniän? Ja miten käy Suomen?

MÄNTYNIEMEN MINIÄssä kolmas vahva Evoloiden suvun nainen Tuulikki raivaa omaa tietään avioliitossa, missä toisen kunnioitus ja luottamus eivät ole etusijalla. Suuren kartanon rouvana on enemmän velvollisuuksia kuin etuisuuksia ja loppujen lopuksi kartano ja sen ihmiset kääntyvät Tuulikkia vastaan. Hänet pakotetaan luopumaan kaikesta, matkustamaan pois ja jättämään taakseen entisen elämänsä. Vasta Floridassa, kaukana kotoa, Tuulikki ymmärtää elämäänsä ja itsensä toiselta puolelta ja on valmis ottamaan paikkansa Evoloiden suvun vahvana naisena, Annan ja Helenan jalanjäljissä.

Ah. Sitä tyypillistä Enni Mustosta. Riipaisevia historian tapahtumia, kohtalokasta menneisyyttä ja ihania ihmiskohtaloita Sumen historian katveessa. Nämä kirjat olivat aikoinaan kovan työn takana löytää antikvariaatista, sillä kaupan hyllystä näitä ei enää saatu. Kävin joka päivä hyllyä kurkistamassa ja aina välillä sattui jokin kirjoista löytymään. Olen lukenut kirjat moneen kertaan, mutta nyt oli viimeisestä kerrasta sen verran aikaa, että ihan kaikkea en kirjoista muistanut. Ihan kuin olisi tavannut hyvän ystävän uudelleen.
       Tänä syksynä kaipasin juuri näitä tarinoita, näitä kirjoja. Helppolukuisia, hyvällä tavalla turvallisia ja lämpöisiä loppu hyvin kaikki hyvin - kirjoja, joissa vahvat naiset valtaavat jalansijaa eivätkä anna miesten hypyttää itseään!
       Lämpöä marraskuuhun ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti