13. marraskuuta 2018

Kaisa Jaakkola: Palaudu ja vahvistu, Marko Leppänen&Adele Pajunen: Terveysmetsä, Emeran Mayer: Viisas vatsa

Tietopuolinen pläjäys tänä syksynä on hiponut vähän opiskeluitakin, mutta lähinnä huomaan, että olen kaivannut palautumista ja rauhoittumista käsittelevää kirjallisuutta.

Kaisa Jaakkola

PALAUDU JA VAHVISTU

Tammi


Stressi vie ja me vikistään! Näinhän asia nykyään on. Ihmiset ovat kadottaneet unensa ja hyvän olon ja puskevat läpi harmauden ja utuisuuden, millaiseksi mieli on tullut, kun se ei saa hetken rauhaa.
Kaisa Jaakkola on kirjoittanut kirjan joka hyökkää tätä vastaan. Palaudu ja vahvistu-kirja on oikea selviytymisopas stressin selätykseen - johtuupa se sitten työstä, huonoista unista tai kummastakin.
     Jaakkola painottaa mindfullnesia ja joogaa rauhoittumisen keinoina, mutta on kirjassa paljon muitakin rentouttavia vinkkejä, millä saisi ylikierroksilla käyvän mielen rauhoittumaan. Ensin käydään läpi ylikuormituksen syitä ja sitten etsitään niihin jonkinmoisia ratkaisuja.
     Erityisesti uni-kappale oli itselle hyvinkin hyödyllinen ja luin sen erityisen tarkkaan. Mindfullnes on itselle virallisesti vähän tuntematon alue ja meditaatio myös, mutta kai sitä jokainen tekee meditointiaan omalla tavallaan. Ehkä niin onkin ihan hyvä.
     Paikka paikoin tietoa ja tekstiä oli niin valtavasti, että piti lukea tietyt jutut kahteen kertaan, että niistä sai kaiken irti. Ja esimerkkejä antoivat julkisuudesta tutut tyypit Virpi Sarasvuosta aina Harri Gustafbergiin asti.
      Kirja on hyvin kirjoitettu. Taattua Jaakkola laatua!

Marko Leppänen&Adela Pajunen

TERVEYSMETSÄ

Gummerus


Luonto laskee verenpainetta, sykettä ja stressitasoja. Siellä mieli virkistyy, surut kevenevät ja pienenevät ja vastustuskyky paranee. Jos et ole todennut tätä itse niin nyt viimeistään mene metsään koe itse sen vaikutukset! Voit lukea tämän kirjan vaikka ennen sitä niin osaat huomioida lähiluonnostasi ne paikat, joissa elvyttävyys on todellista.
     Leppänen ja Pajunen ovat kirjoittaneet helmen. Kirja on täynnä erilaisia paikkoja, joiden hyväätekevästä vaikutuksesta kerrotaan tarkasti ja mielenkiintoisesti. Erilaisia paikkoja ovat mm. kalliot, luonnontilaiset metsät, vesielementit, aukeat ja lajirunsaat metsät ja niityt.
     Katsellessa luontodokumentteja tai kuunnellessa luonnon ääniä ihminen rauhoittuu oitis. Tähän listaan voisin itse lisätä luonnosta lukemisen, sillä kun iltaisin luin kappaleen tai kaksi kirjan sivuilta, tuntui kun olisin ollut aina paikan päällä makoilemassa kuumalla kalliolla tai haistelemassa juuri sataneessa saniaismetsässä. Mielen rentoutus ja hyvä olo on taattu.
     Kirja on ihanasti, elävästi ja tunteella kirjoitettu. Tieto on ympätty sinne sekaan niin, että sen ahmaisee maisemakuvausten lomassa eikä tule liian painavaksi faktaksi.
      Olen katsellut omaa lähimetsää jo sillä silmällä, että mitä elvyttäviä paikkoja se sisältää. Suosittelen kaikille, jotka tykkäävät kävellä metsässä tai edes harkitsevat kävelyä luonnossa. Mahtavaa!

Emeran Mayer

VIISAS VATSA

Atena Kustannus Oy


Tiesitkö, että vatsa kommunikoi pään kanssa ja pää vatsan? Ne ovat tiimi. Tämä kirja on ihmiselle, jota kiinnostaa kumpikin pää itsestään. Kirjan noin 300 sivua ovat tekstiä täynnä ja vaikka aluksi tuntuu, että kirja on raskas lukea, se on mielenkiintoisesti ja jaotellusti kirjoitettu.
      Oma mielenkiintoni vatsaa kohtaan on varmasti yksi syy, miksi nämä kirjat kiehtovat minua, vaikka olen jo muutaman samantyyppisen opuksen kahlannut läpi. Aina oppii uutta. Tässä kirjassa on todellakin vähän kuvia tai havainnollisia piirroksia, joten tätä kirjaa pitää ihan oikeasti lukea.
      Suosittelen kirjaa ihmiselle, jolle vatsa on muutakin kuin vain sulatuspaikka ruualle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti