1. marraskuuta 2017

Maaret Kallio: Inhimillisiä kohtaamisia


Maaret Kallio

INHIMILLISIÄ KOHTAAMISIA

WSOY

Maaret Kallio teki sen jälleen. Samalla tavalla kuin edellisessä kirjassaan Lujasti lempeä, Kallio ei tässä uudessakaan "elämäntaito-oppaassaan" tyrkytä tai työnnä jotain täydellisen elämisen mallia tai lupaile mitään kikkakolmosia, että kun seuraavana aamuna heräät on kaikki toisin. Pikemminkin kirjaa lukiessa ymmärtää, että kaikki mitä minun pitää tietää, on jo minussa. Se miten sitä käyttää, onkin toinen juttu.
         Inhimillisiä kohtaamisia on kuin kartta siihen, miten tätä elämää eletään maailmassa missä on muitakin kuin minä itse. Jossakin vaiheessa elämää tulee auttamatta vastaan tilanne, missä toinen ihminen kohdataan ja se miten se kohtaaminen tapahtuu tai sujuu onkin sitten oikeastaan kolmen asian summa. Nämä kolme asiaa Maaret Kalliokin nostaa kirjansa kompassitähdeksi: kohtaamisen mielentila, itsensä kohtaaminen (ja ymmärtäminen) ja toisen kohtaaminen.

Tämä kirja on kuin hyvä elokuva, josta huomaa ja näkee eri asioita joka katsontakerralla. Tämäkin kirja pitäisi lukea moneen kertaan, että saisi poimittua erilaisia asioita mielenpohjalle kypsymään, mutta jo kertalukemisella tämä(kin) kirja toi jo jotain minun ajatuksiini kohtaamisista ja siitä, miten niihin voi itse vaikuttaa ja tuoda omaa vaikutusta siihen, miten ihmisten kanssa on.
       Esimerkiksi puhuttelevin osio oli oman mielen pausen painaminen, joka yksinkertaistettuna on sitä että miettii ennen kuin tekee tai sanoo yhtään mitään! Tämä on minulle ollut äärettömän vaikeaa, vaikka en olekaan mikään dialogien kuningatar. Ylipäänsä puhuminen on ollut vaikeaa, mutta olen yleensä aina tehnyt ensin ja sitten ajatellut oliko se viisasta. Nyt huomaan jo tekeväni tai sanovani pausen kautta. Mietin ja tunnustelen ja "makustelen" sanottua tai tehtyä ennen kuin teen vastareaktion. Edistystä minulle jo tuokin. En tietysti ihan aina mutta kuitenkin.
       Ajatuksia herättävä kirja ja kuten sanoin jo alussa ei mikään tyrkyttävä elämäntaito opas vaan pikemminkin se paras kaveri, joka kyselee lempeästi ja kyseenalaistaa napakasti löytämään jo sisuksissa olevat vastaukset omaan elämäänsä ja ihmisten kohtaamiseen.
        Älykäs ja lempeä kirja.
        Suosittelen ihan kaikille ja moneen kertaan luettavaksi.
        Yksi ihanimmista ajatuksista kirjasta alla:
Maaret Kallio: Inhimillisiä kohtaamisia. Wsoy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti