9. elokuuta 2016

Enni Mustonen: Ruokarouva


Enni Mustonen

*** RUOKAROUVA ***

Otava


Ruokarouva on Enni Mustosen neljäs osa Syrjästä katsojan tarinoita-sarjasta. Edellisessä kirjassa Ida Eriksson (Emännöitsijä) oli Albert Edelfeltin taloudenhoitajana ja elämä kuljetti aina Ruotsiin asti. Ruokarouvassa Ida palaa Suomeen leskenä, joka aikoo tehdä oman tulevaisuutensa omin voimin ja pyrkiä kohti parempaa kaikella sillä, mitä elämä on opettanut ja antanut.

Olen ehkä puolueellinen antamaan tuomiota kirjasta, koska olen Enni Mustosen kirjojen vankkumaton kannattaja ja onnellinen lukija. Niissä on jotain, mikä vetoaa minuun kirja toisensa perään. 
       Ruokarouva erosi edeltäjistään ehkä eniten sen suhteen, ettei siinä enää ollut niin kiinteästi taiteilija-taloa tai taiteilijoiden elämää kuvattu. Kirja keskittyi enemmän Idan omaan arkeen ja omiin pyrkimyksiin uuden kartanon rouvana ja täysihoitolan pitäjänä. Tykkäsin tästä näkökulmasta. Ja tietysti 1900-luvun alku vuodet ovat aina kiehtoneet minua kirjojen juonikuvioiden taustalla, joten siinäkin suhteessa kirja oli minusta ihana ja onnistunut. Ehkä jotenkin mielyttävämpi kuin aikaisemmat kirjat juuri sen takia, että minua kiinnosti enemmän Idan oma elämä kuin taiteilijoiden viinanhuuruiset kekkerit.

Mustosen vahvuuksia on minusta erityisesti vahva historian tietämys. Kerronta soljuu eteenpäin ja kohta huomaa, että on keskellä täysihoitolan arjessa ihan kuin seisoisi itse siellä majoittuneena vieraana. Kaikki on elävää ja sujuvaa ja aitoa. 
       Suosittelen kirjaa sellaisiin syksyisiin iltoihin kun ikkunan takana puhaltaa syystuuli ja sohvan kulma on vapaa ja aikaa on ylen määrin. Tämä kirja vie mennessään menneeseen ja tuo hyvän mielen ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti