Enni Mustonen
SOTALESKI
Otava
Kesällä 1939 Suomi valmistautuu tulevaan. Kirsti lähtee tyttärensä kanssa katsomaan Iivoa Karjalan kannakselle, missä mies on vapaaehtoisena linnoitustöissä. Kesä on kauneimmillaan ja sodan uhka jossain kaukaisuudessa kunnes marraskuun viimeisenä päivänä pommikoneet ilmestyvät Suomen taivaalle kylväen pelkoa, tuhoa ja kuolemaa.
Pitkä sotatalvi on edessä ja rintamalle joutuvat myös Kirstin kaksoisveljet Iivon lisäksi. Välirauha jää lyhyeksi ja kohta Suomi joutuu toistamiseen sodan kurimukseen, joka tällä kertaa kestää vuosia. Idan, Kirstin äidin, huvilasta tulee jälleen naisten ja lasten turvapaikka, jonka suojissa kukin yrittää paikata sodan runteleman elämänsä tavallaan.
Ainainen huoli on kuitenkin rintamalla taistelevista miehistä ja veljistä ja isistä. Kuinka moni saapuu kotiin sodan päätyttyä?
En ole varmaan ikinä lukenut yli 500 sivua yhtä nopeasti kuin mitä luin tämän kirjan! Oikein ahmaisin jälleen Mustosen muutamassa päivässä. Jos minä saisin päättää joka kuukausi saisi tulla Mustoselta uusi kirja!
Olen jo monesti kirjoittanut, että Enni Mustonen toi minut ja kirjat yhteen. Kirjat veivät mennessään teini-ikäisen tytön ja edelleen sama vetovoima on tallella. Kirja kuljettaa tarinaa kuin eläisi itse siinä mukana. Ajankuva on tarkkaa menemättä turhiin kuvailuihin tai historian selittämiseen. Historia kulkee mukana ja lomittuu tarinaan.
Monesti huomasin senkin, että lukiessa hävisin oikeasti tarinan vietäväksi. Aika kului kun siivillä ja äkkiä olinkin Karjalan kannaksella tai keskellä Helsingin pommituksia ikään kuin olisin oikeasti elänyt kirjaa todeksi. Siinä on hyvin kirjoitetun kirjan tunnusmerkki. Lukija katoaa tekstiin ja tarinaan niin tyystin, ettei edes huomaa olevansa vain lukija, sivusta seuraaja.
Nyt sitten pitäisi jälleen odottaa vuosi uutta kirjaa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti