8. toukokuuta 2019

Jojo Moyes: Elä rohkeasti

Jojo Moyes

ELÄ ROHKEASTI

Gummerus

Louisa Clark ottaa ja lähtee New Yorkiin toteuttamaan unelmansa ja haaveensa. Suurkaupunki tuo mukanaan iloa, surua, yllätyksiä ja uusia ystäviä. Kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin Lou oli ajatellut. Työnantajalla on salaisuuksia, koti-ikävä vaivaa, etäsuhde ei olekaan niin helppoa kuin luulisi ja New Yorkin kadulla kävelee vastaan muistutus menneisyydessä. Äkkiä Louisa ei olekaan enää varma kumpan elämään hän kuuluu.

Elä rohkeasti-kirja on Moyesin trilogian päätösosa. Joskus olen ajatellut, että hyvä kirja ei vaatisi jatko-osia ja joskus olisi vain hyväksyttävä se, että kirjan henkilöt jatkavat eloaan ja oloaan ilman, että siitä pitää kirjoittaa lisää kirjoja. Moyesin Louisa Clark-kirjojen kanssa olen hieman eri mieltä.
      Ensimmäinen Kerro minulle jotain hyvää oli mahtava lukuelämys. Se pysäytti minut täysin. Toinen osa oli lievä pettymys, ehkä juuri ensimmäisen osan kokemuksen takia, mutta tämä kolmas teki vain hyvän mielen. Ei kirja ollut mitenkään järisyttävän erilainen eikä se tuonut kamalasti mitään uutta, mutta lukijana tarvitsin kai jonkinmoisen päätöksen sille tarinalle, joka alkoi muutama vuosi sitten.
       Kirjassa on 500 sivua, joka alkuun tuntui tiiliskiveltä, mutta nopeasti se oli kuitenkin luettu. Tarina kantoi koko matkan ja lukemisen aikana kävi tunteet laidassa jos toisessakin.
       Kirjan teemana kulkee alusta loppuun uusi alku-uusi elämä, mutta myös etäsuhde on vahvasti isona osana kirjaa. Ehkä haen kirjoista omaa tilannetta peilaavia juttuja, mutta huomaan tämän tästä, että lukemani kirjat sopivat mainiosti oman elämäntilanteen kanssa yksiin. Ei tästä kirjasta ole ohjekirjaksi, mutta inspiraatioksi ja herättämään ajatuksia.
       Keitä me oikeasti olemme ja keitä haluaisimme olla? Ja kenen takia me täällä elämme?


     
"Olin tytär, sisko, ajoittain myös eräänlainen äidinkorvike. Olin nainen, joka piti huolta muista mutta jolla ei näyttänyt tälläkään hetkellä olevan juuri käsitystä siitä, miten pitää huolta itsestään. Kun kimaltava pyörä pyörähti edessäni, yritin miettiä, mitä todella tahdoin, enkä niinkään sitä, mitä kaikki muut näyttivät tahtovan minulta."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti