Liisa Uusitalo-Arola
UUVUKSISSA
Tuuma
Uupumus on väsymystä, joka ei helpota lepäämällä. Se saa sinut suhtautumaan kyynisesti niin asioihin kuin toisiin ihmisiin. Uupuneena et jaksa uskoa itseesi, omiin kykyihisi tai siihen, että jossakin olisi vielä valoa tulevasta. Uupuminen myös kertoo siitä, että on aika tehdä muutoksia ajattelumalleihin, toimintatapoihin ja elämään yleensä.
Tämä kirja on työkalupakki, johon voit tarttua kun huomaat, että voimasi ovat vähenemässä. Se auttaa sinua nousemaan uupumuksesta ja luoda itsellesi omaan elämääsi sopivamman tavan elää.
Kirjan avulla opit huomaamaan milloin on aika pysähtyä tai ainakin hidastaa ja tehdä tarpeelliset muutokset.
Pikkusiskoni kysyi minulta, kun näki minun ostaneen kirjan, että oletko sinä uuvuksissa. Vastasin, että en ole enkä tahdo koskaan ollakaan. Siksi ostin kirjan. Siksi luin sen huokaillen sekä siitä syystä, että niin moni varoitusmerkki on liipannut läheltä, mutta myös sen vuoksi, miten ihmisläheisesti joku osaa kirjoittaa asioista, jotka todella ovat vaikeat huomata omista toiminta- tai ajatusmalleista.
MAHTAVA KIRJA.
Ensimmäisiltä sivuilta lähtien kirja kaappasi mukaan ja voin hyvin kuvitella miten lohdulliselta kirjan lukeminen tuntuu, jos todella on kokenut tai juuri parhaillaan kokemassa uupumien synkkyyttä. Juuri se lohdullisuus ja usko siihen, että uupuminen ei ole lopullinen tila ihmisessä, antaa kirjalle sen hehkun, jota se hehkuu jo kirjakaupan hyllyllä.
Minä kuulin kirjasta radiosta, missä Liisa Uusitalo-Arolaa haastateltiin kirjan julkaisun tiimoilta. Aihe kolahti minuun heti. En ole koskaan ollut uupunut, mutta olen ollun suunnattoman väsynyt vähän kaikkeen. Varsinkin työelämän tuomiin arvaamattomiin käännöksiin. Kirjan kanssa opin, että elämä on ihmisen oma, sitä voi tehdä paremmaksi vain jos uskaltaa vähän muuttaa ajatustapojaan siitä tutusta ja turvallisesta, mutta väsyttävästä mallista.
"Yksi alkavan uupumuksen ensimmäisistä merkeistä on tekemisen muuttuminen suorittamiseksi."
Kirjassa on kolme osaa: näin uupuminen kehittyy, toipuminen ja oman hyvinvointisi johtaja. Jokainen osa käsittelee esimerkein ja faktoin kyseistä osa-aluetta ja antaa niin keinoja kuin lohdun sanoja lukijalle siitä, mitä kohti ollaan menossa.
Itse tein kirjan innoittamana VIA-testin, missä etsitään omia vahvuuksia, omia elementtejä, jotka ovat sitä parhainta minua. Muita arkeen sisätämiä keinoja sain esimerkiksi rentoutusharjoituksista, arvojen määrittelystä ja siitä miten työtä pitäisi jaotella.
" Vaikka sisu onkin vahvasti eteenpäin vievä supervoima, toimiakseen osana selviytymiskykyä se tarvitsee parikseen rajat."
Suosittelen kirjaa ihan kaikille.
Erityisesti niille, joiden ajatuksiin on uinut pohdinta siitä, onko tämä sellaista työelämää ja elämää, jota tahdon elää? Viekö tämä enemmän kuin antaa?
MAHTAVA KIRJA.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti