14. heinäkuuta 2018

Kirjahyllyni aarteet: Enni Mustonen - Koskivuori-sarja

Enni Mustonen

KOSKIVUORI-SARJA

Otava

Verenpisara ikkunalla

Ruiskukkaseppele

Kielon jäähyväiset

Metsäkukkia asfaltilla

Unikkoja ikkunassa


Tämän kirja-sarjan takia minä löysin teini-iässä lukemisen ja kirjat ♥
        Muistan sen kesän, kun äiti toi minulle kirjastosta Enni Mustosen Verenpisara ikkunalla ja sanoi, että lueppas tuo. En ollut mikään lukutoukka silloin ja koulussa luetut kirjat olivat vähän pakkopullaa, joten en ollut myöskään mikään kirjastossa kävijä. Onneksi äitini oli sitkeä minun kanssani ja toi aina maistiaisia, mitä milloinkin.
          Tuon kirjan kanssa huomasin, että on olemassa sellaisiakin kirjoja, joissa on kaikki elementit kohdallaan ja jotka vievät mennessään. Kahlasin sinä kesänä koko Koskivuori-sarjan ja kaikki siihen mennessä ilmestyneet Enni Mustosen romaanit. Etsiskelin niitä antikvariaateista ja tulin tutuksi sitä kautta myös kirjakauppoihin ja antikvariaatteihin, jotka ovat tällä hetkellä mielipaikkojani ♥ Joskus menen vain haistelemaan kirjakauppaan sitä lukemattomien tarinoiden tuoksua ♥
         Koskivuori-sarjassa yhdistyvät kaikki se mitä minä (kirjassa) rakastan: maaseudun elämä, on se sitten nykyaikaa tai historiallista, vahvat naishahmot, arkinen ja ihana romantiikka ja hyvä juoni. Nämä kirjat, kuten muutkin Mustosen kirjat, ovat minulle aarteita kirjahyllyssäni ja muistoksi tuosta kesästä, luen koko sarjan joka kesä uudelleen ♥



Verenpisara ikkunalla 


Helteisenä kesänä 1917 pienen etelähämäläisen pitäjän syrjäiseen kyläkouluun tulee opettajaksi nuori Saara Kavenius. Hän asettuu asumaan Koskivuoreen, patruuna Forsbergin kartanoon.
 Kartanon herrasväkeä serveeraa Vappu, torpparin tytär. Saara ja Vappu ystävystyvät, mutta ystävyys joutuu heti koetukselle.
Saara rakastuu kartanon nuoreen herraan, Vappu punaiseen agitaattoriin. Ja kun vuoden 1918 tapahtuvat nielaisevat pyörteisiinsä myös Koskivuoren, naiset joutuvat valitsemaan puolensa. Vappu ja Saara taistelevat kansalaissotansa eri leireissä, mutta yhteisen päämäärän, rauhan ja elämän puolesta.

Ruiskukkaseppele


Koskivuorten naisten saaga jatkuu.
Syksyllä 1928 Koskivuoren kartanon Anna palaa Helsinkiin jatkamaan opintojaan. Koivikon torpan Elina taas aloittaa työt Koskivuoren tehtaan konttorissa.
Se talvi muuttaa lapsuudenystävien elämän. Poliittisen ylikuumenemisen ilmapiirissä naiset huomaavat ajautuvansa vastakkaisiin leireihin. Palavasilmäinen, Suur-Suomea rakentava papinalku valloittaa Annan sydämen, ja Elinan lempi roihuaa väkevänä tehtaan vilkasverisen ja salaperäisen masinistin vuoksi.
Mutta sitten iskevät pulavuodet ja kaikki tuntuu romahtavan. Koskivuoren vahvojen naisten on jälleen liittouduttava taisteluun elämän puolesta, kun vasara moukaroivat tehtaan koneita, mustat autot kiitävät yössä ja ihmisiä raastetaan vuoteistaan.

Kielon jäähyväiset

 
Koskivuori-sarja jatkuu
Koskivuoren kartanon ja Koivikon torpan ihmisten kohtalot kietoutuvat nyt talvi- ja jatkosodan tapahtumiin.
Kohtalo johdattaa lapsuudenystävät Kristiinan ja Hannan yhteen ja taisteluun elämän puolesta talvisodan pakkaspäivien ja -öiden ilmavalvontatorneihin, evakoiden avuksi ja etenevien joukkojen vanavedessä kauas Karjalaan. Karjalassa ovat myös rajan yli Neuvostoliittoon 30-luvulla paenneet Hannan isä ja sisar…

Metsäkukkia asvaltilla



Koskivuori-sarja jatkuu
1950-luvun iloinen Helsinki houkutuksineen kutsuu Koskivuoren nuoria naisia. Kauppaneuvos Leo Somerin tytär Eeva lähtee yliopistoon lukemaan estetiikkaa, Koivikon torpan Sirkka pääsee harjoittelijaksi hattuliikkeeseen.
Eletään olympiavuoden 1952 huumaa, ja Eevan täti Kristiina pestaa nuoret naiset stadionin kanttiiniin kisojen ajaksi. Tuona olympiakesänä Eeva pääsee maistamaan suurta rakkautta, vaikkakin vain suupalan verran. Mies on unkarilainen ja jatkuvan silmälläpidon alla – hänen pelätään loikkaavan länteen.
Sirkka puolestaan on valmis seuraamaan vilkkuvasilmäistä Erkkiään vaikka maailman ääriin. Kun on ikänsä saanut pelätä toisten kiusoittelua ja ryssittelyä, tuntuu hyvältä olla kerrankin hyväksytty. Mutta aikuistumisella on hintansa – sen kokee kartanon tytär siinä missä torpan kasvattikin.

Unikkoja ikkunassa


Koskivuori-sarja jatkuu
Edessä on kuuma kesä 1968, kun Koivikon Sirkka ripustaa värikkäät unikkoverhot Sahakylän koulun ikkunoihin. Hän on päättänyt toteuttaa unelmansa ja perustaa kutomon. Koskivuoren kartanossa toimittaja Eeva Somero-Tibor puolestaan suunnittelee romaanin kirjoittamista, sukuaan uhmaten. Ja kun maisemiin saapuvat vielä sukujen nuoret ja uhmakkaat, naiseuttaan etsivät tytöt, kiihkeä 60-luku kuohahtaa myös Koskivuoressa.
Ankarat ristiriidat repivät eri sukupolvien naisten käsityksiä niin politiikasta ja tasa-arvosta kuin moraalista ja rakkaudesta. Mutta kun vastoinkäymiset alkavat ja elämä lyö kasvoihin avokämmenellä, naisten keskinäinen solidaarisuus valaisee pimeintäkin hetkeä.

(Kirjojen juonikuvaukset Otava.fi - sivuilta lainattu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti