26. huhtikuuta 2018

Negatiivisuus tappaa kaiken ilon

Negatiivisuus on kuin flunssa, tarttuu ja tekee olon kurjaksi. Siis varsinkin niiden olon, jotka joutuvat negatiivisuutta kuuntelemaan.
        Olen onnistunut melko hyvin kahmimaan omaan elämääni sellaisia ihmisiä, jotka antavat minulle voimaa ja mielen virkeyttä ja onnea ♥ Puoliso, ystäviä, perheenjäsenet... En ole pitkiin aikoihin joutunut oikeasti todella negatiivisen ihmisen kanssa tekemisiin, sillä kai yritän tiedostamattakin välttää sellaisia ihmisiä, jotka maalaavat vain mustilla väreillä.
         Eilen törmäsin tällaiseen ihmiseen ja huomasin heti, että hetki negatiivisen ihmisen seurassa ja minun mieleni kamppaili jo vastaan, tuli paha olla ja jotenkin ärsyynnyin siitä, että minun onnellisuuteeni oli tullut tunkeutuja.
lainattu: inbound.org
Kävin eilen kirjoittamassa työsopimuksen jo etukäteen, vaikka työt alkavat vasta puolentoista viikon päästä. Pomo ei kutenkaan silloin ole paikalla, joten oli yksinkertaisempaa kirjoittaa se jo nyt. Piipahdin samalla reissulla vähän katselemassa tulevaa työpaikkaani, vaikka tämä hautausmaa onkin tuttu paikka, kun omaakin perhettä nukkuu nurmen alla ♥ Oli mielenkiintoista huomata, miten eri silmällä sitä katsoo nyt 11 vuoden jälkeen kuin aloittelevana puutarhurina. Näki toki sen, että talven roskaa on siellä ja täällä, mutta kun on mennyt ihan kamalaan kevääseen, missä sotkua ja siivoamista riittää silmänkantamattomiin, huomasin että mieli oikein hypähti, että näistä selvitään nopeasti!
         Sitten.
         Paikalle ilmestyi tuleva esimiesasemassa oleva naistyöntekijä, tunnen hänet jo harjoittelujakson aikaa melkein 15 vuoden takaa. Ensimmäinen lause ei ollut "hei, miten menee?" tai "hei, kiva kun tulet meille töihin!". Ensimmäinen lause oli "mitäs sie haluat?"
         Hämmennyin täysin, vaikka näihin ikiin olen nähnyt ja kokenut kaikenlaista ihmisten taholta. Nyt kuitenkin tylyys yllätti täysin. Sanoin, että tulin vain häntä katsomaan ja hautausmaata, että mistä sitä sitten aloitellaan kohta. Tuleva työkaverini ei missään kohden näyttänyt siltä, että olisi ollut iloinen minun tulostani, vaikka minun mukanani hän saa kokeneen työntekijän, joka osaa tehdä töitä. Sitä vastoin hän aloitti negatiivisuuden pommitukset ja jatkoi sitä niin kauan kuin lähdin!
        Mikään ei ollut hyvin, mikään asia työpaikalla ei toiminut ja kaikki päätökset olivat vähintääkin surkeita! Menin ihan tilttiin kaikesta siitä huonosta, mitä sain päälleni ja näin jälkikäteen olisi ollut hyvä itseäni muistuttaa millaisen ihmisen kanssa olinkaan tekemisissä. Olin vain niin innoissani työstä, etten ajatellut oikein muuta.. En osannut varautua.
lainattu: visualmeditation.co
Koko illan olo oli kuin olisi ollut vatsatauti. Myllersi paha olo sisällä ja vaikka Miehenmurrikalle kerroin ja purin asiaa, ei olo oikein kadonnut mihinkään. Iltasella kirjoitin päiväkirjaan ylös sen, mitä ajattelin, ettei ainakaan nukahtamista olisi häirinnyt.
        Negatiivisuuden vaikutus minuun yllätti täysin! Olen aina tiennyt, että se on raskasta kuunneltavaa kun jollakulla on aina huonosti asiat, mutta se miten vahvasti se vaikutti nyt kun sitä ei ole joutunut vähään aikaan kuuntelemaan.
        Tänään sitten ajattelin hyvin nukutun yön jälkeen, että en voi asialle yhtään mitään. Kyseinen ihminen on aina ollut negatiivisesti ajatteleva tapaus ja ainut asia mihin minä voin vaikuttaa on se, miten annan hänen puheittensa vaikuttaa minuun. Eli en mitenkään.
        Löysin hyviä ohjeita mtv3-nettisivustolta( Lifehack.org), jotka aion pitää mielessä ensi kesänä, kun joudun olemaan negatiivisuuden tykkitulessa.
  • Älä lähde mukaan väittelyyn - jätä negatiivisen ihmisen mielipiteet ja asiat siihen.
  • Ole empaattinen - älä yritä ratkaista hänen ongelmiaan, kuuntele empaattisesti 
  • Tarjoa apua - joskus valittaminen on avunpyyntö
  • Pidä keskustelunaiheet kevyenä - yritä vaihtaa puheenaihetta kun puheen negatiivisuus menee liiallisuuksiin. Sää, elokuvat tms.
  • Älä huomioi negatiivisuutta, vahvista positiivisuutta - jätä huomiotta silloin kun ihminen on negatiivinen, huomio silloin kun hän on positiivinen
  • Kehu - joskus negatiivisuus kuolee kehumisella
  • Jutelkaa isolla porukalla - silloin kaikki negatiivisuudet eivät jää yksille harteille
  • Tee huomioita omasta reagoinnistasi - vain sinä päätät millä tavalla ihmisen näet, näe toisessa hyviä puolia
  • Vältä kontaktia - joskus paras tapa on vain vältellä sellaisia ihmisiä, jotka vievät energian ja mataloittavat mielen, kerää sellaisia ihmisiä ympärillesi, jotka tekevät hyvää
lainattu: globalperspect.com
Tuo viimeinen on ehkä hieman vaikea toteuttaa työmaalla, mutta noita muita voi ainakin kokeilla. Vaikeaahan se aluksi on suhtautua toiseen positiivisin mielin, jos toiselta ei tule kuin negatiivista ulos suusta, mutta siinä vaiheessa onkin tärkeää tarkentaa sitä omaa käsitystä ja reagointia.
       Käyttääkö energiansa toisen negatiivisuuteen vai tekeekö vain oman työnsä ja antaa muun olla juuri kuin on. Katsotaan nyt...
        Rehellisesti täytyy kuitenkin sanoa, että se suurin ilo ja onni työhön menosta taittui vähän, mutta eiköhän kesä tuo mukanaan jotain uutta ja mukavaakin. Ainakin vähän helpomman kesän työtaakan osalta.
       Pitää hankkia vastustuskykyä kesään mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti