25. tammikuuta 2017

Kasvimaa-hulluus iski!

Innostuin pakkaspäivän kunniaksi suunnittelemaan kasvimaata ♥
       Lähti vähän lapasesta...
       Oikein nauratti kun Miehenmörri kysyi iltasella, kun soiteltiin, että olinko kasvimaalle jo istuttelemassa siemeniä ja multaa peuhaamassa? ♥ Nauratti sen kanssa. Näköjään se tietää, että sillä on kajahtanut emäntä, mutta ei se välitä. Saan olla rauhassa kajahtanut. Se on yksi monista syistä, jonka takia rakastan omaa Miehenrotjakettani ♥
         Mutta siis en ollut kasvimaalla ihan fyysisesti mullassa möyrimässä, vaan suunnittelin paperilla millainen kasvimaa ensi kesänä minulla on. Tiedän saavani hieman vastustusta konservatiivisilta vanhalta polvelta, mutta toivon, että tällä tavalla saan kasvimaasta kaiken hyödyn irti.
Tsekkailin kasvimaan kasvien kasvatusohjeita ja kumppanuuskasveja, joiden seurassa kukin viihtyy. Huomasin, että perunasta ei pidä kukaan! Kukaan ei haluaisi olla sen vieressä! Ei edes auringonkukat, joita olen sitkeästi kasvatellut perunan kupeessa jo monta vuotta.
       Hö.
       Ja lanttu ei pidä muusta kuin punajuuresta. On siinäkin kranttu tapaus! Sosiaalisimpia olivat porkkana, kurkku, sipuli ja punajuuri. Tykkäsivät melkein kaikista ♥
       On oikeastaan kamalan kiehtovaa nähdä asioita välillä näin. Ollaan aina laiteltu kasvimaan kasveja vaan ns. vanhoille paikoille. Kurkut ensin, kun niitä pitää kastella eniten ja tilli ja persilja vierekkäin ja punajuuri ja lanttu tuonne ja porkkana tähän. Nyt kun suunnittelin kumppanuuskasvien mukaan niin kasvimaan jäsentely oli heti erilainen.
        Bonuksena vielä vuoroviljelyn neljän vuoden syklit. Tosin kavensin niitä kolmeen vuoteen, kun ei kasvimaassa riittänyt lohkot. Vuoroviljelyssä ideanan olisi tarjota ravinteiden mukainen kasvualusta. Rikas kasvualusta sitä vaativille ja köyhempi aina mitä vaatimattomampi kasvi on kyseessä. Ja viimeinen on sitten lepovuosi ja ns. tankkausvuosi, kun maahan "tuodaan" ravinteita erilaisilla kasveilla kuten herneillä tai härkäpavuilla ja apiloilla.
        Todella mielenkiintoista ja arvatkaa vaan jaksanko odottaa johonkin huhtikuuhun, että pääsen muokkaamaan tuota mein kasvimaata. Enkä taida huolia sinne nyt mitään koneitakaan, kun jostain luin, että lapion syvyys on paras muokkaussyvyys, sillä rikkaruoho ongelma voi vaan lisääntyä kun maata muokataan syvemmältä ja rikkaruohojen juuria katkotaan enemmän... Hmmm. Jospa se onkin ollut meidän ongelmana muutamina vuosina... Nyt teen toisin!
Tällä hetkellä suunnittelin kasvimaalle peruslajistoa: porkkana, peruna, lanttu, punajuuri, herne, sipuli, tilli, persilja, kurkku ja kukiksi auringonkukkia, kehäkukkaa ja samettikukkia.
      Ja tänä vuonna aion kyllä johonkin saada mahtumaan yhden pitkän rivin mansikkaa. On nimittäin hulluutta, että maata on kohta Texasin kokoinen alue, mutta ei ole muka tilaa mansikkariville! Ja salaatti+yrttipenkki tulee myös johonkin, kunhan nyt löydän sopivan läntin. Ja katson, että vieruskaverit tykkää niistä, heh!
      Kuten sanoin, homma lähti vähän lapasesta..
      Innostuin.
      Mutta tämä tämmöinen on juuri sitä, mitä olen jankuttanut koko viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun. Nyt aion tehdä kotona suurimmat huhkimiset ja jätän työpaikan työpaikaksi. Aion puuhata oman pihan kimpussa kuun nousuun asti ja nauttia joka minuutista!
       Voi kun tulisi ihanan lämmin kesä! ♥
       Saisi kantaa tälle kasvimaalle vettä ja ravinteita olan takaa!
       En malta odottaaaaaaaaaaa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti