27. tammikuuta 2018

Michael Mosley: Älykäs suolisto

Muistatteko miehen, joka tekee BBC:lle ihania tiede-dokumentteja milloin mistäkin ja laittaa itsensä peliin joka kerta? Milloin mies nielee pienen kameran, että päästään tutkimaan ihmisen ruuansulatusta, milloin taas teettää itselleen erilaisia terveyskokeita, että katsoja pääsee tutustumaan onko niistä enemmän haittaa kuin hyötyä.
        Tämä mies on Michael Mosley. Lääkäri ja nykyään televisiojuontaja BBC:llä. Ja niin, mies on kirjoittanut myös muutamia kirjoja. Tämä, Älykäs suolisto, on niistä yksi.
        Nappasin tämn kirjan kirjakaupan terveyskirja-alesta ja ihan ilman sen suurempaa mietintää tai selailua. Oli semmoinen suolisto-buumi meneillään meidän perheessä kun sairastettiin suolistoa, joten halusin oppia vähän lisää.
        Kirja on jaettu kahteen osaan. Ruuansulatuksen vaiheet, suolistoflooran vaikutukset ja sen parantaminen on kirjan ensimmäisessä osassa ja toisessa keskitytään suolistoflooran uudistamiseen ja resepteihin.
Varsinkin suolistomikrobien vaikutukset sekä mielialaan, lihomiseen ja immuunijärjestelmään olivat tavattoman mielenkiintoisia. Muu perhe ei minun suolisto-intoilustani kamalasti perusta, mutta kun olen saanut koekappaleeksi oman suolistoni, jossa on ollut milloin mitäkin vaivaa on ihana huomata, että suolisto todella voi paremmin, kun vähensin sokeria minimiin ja lisäsin kasviksia ja hyviä kuituja!
      Ja se, että epätasapainoinen suolistofloora vaikuttaa myös mielialaan. Tavattoman helpottava tieto sinänsä, että kaikki "moodit" ei olekaan hulluutta vaan niihinkin voi vaikuttaa syömällä (muutenkin kuin makeaa ahmien ja tunnesyömällä!)
       Toisessa osassa kirjaa keskitytään pikemminkin suoliston paikkaamiseen ja resepteihin. Esimerkiksi, tiedättekö mitä on resistentti tärkkelys? Ja tiedättekö, että se on hyvää ravinnonlähdettä suoliston hyville bakteereille? Ja että raa'assa banaanissa on enemmän kyseistä tärkkelystä kun kypsässä? (Eipä siis ihme, että olen aina tykännyt raaoista enemmän...)
Kirja on hyvin kirjoitettu. Ei mitenkään tuskallisen tieteellisesti vaan lennokkaasti omakohtaisia letkautuksia unohtamatta. Hyvää ja sujuvaa luettavaa ja mielenkiintoisia knoppeja ihmiselle, joka on kiinnostunut siitä mitä suolistossaan tapahtuu tai ei tapahdu...
      Aivan ihmeellinen maailma avataan tämän kirjan sivuilla hyvin tavallisen ihmisen tajunnalle. Ruoka on paljon muutakin kuin mitä suuhunsa pistää ja pöntöstä löytää!
      Suosittelen kaikille, jotka haluavat tutustua vatsan sisältöönsä pikkuisen paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti