12. maaliskuuta 2019

Jojo Moyes: Kuinka painovoimaa uhmataan

Jojo Moyes

KUINKA PAINOVOIMAA UHMATAAN

Gummerus

Sarah Lachapelle harjoittelee hevonsensa Boon kanssa isoisänsä tarkassa ohjauksessa hevostaituruuden vaikeimpia kuvioita. Henry Lachapelle oli aikoinaan itse yksi parhaista ja kannustaa tyttärentytärtään samaan. Sitten isoisä sairastuu ja Sarahin on löydettävä omat keinonsa selviytyä arjesta ja isoisänsä suurien odotusten paineessa.
        Natasha Macaulayn on lakimies, joka vain odottaa läpimurtoaan ja osakkuutta arvostetussa lakifirmassa. Ura on nousujohteinen, mutta muu elämä on täysin sekaisin. Avioero vireillä ja elämän suunnitelma toisenlainen kuin sen olisi pitänyt olla.
        Natasha ja Sarah tapaavat erikoisissa olosuhteissa. Molemmilla elämä sekaisin tahoillaan. Sarah kulkee kohti sitä päämäärää, joka hänelle on määrätty jo kauan aikaa sitten, ja Natasha huomaa, että ehkä hänen elämänsä tarvitsee vain vähän ravistelua löytääkseen oman päämääränsä...

Kirjasta tuli mieleen Hevoskuiskaaja. Ehkä kaikki kirjat ja elokuvat, jotka kertovat ainakin sivuroolissa hevosesta, ovat jotenkin ylväitä jo alussa. En ole mikään hevostyttö, mutta olen aina ihaillut hevosia. Mahtavia olentoja!
       Jojo Moyes on kirjoittanut kirjan jo 2009, mutta suomennus kirjasta on tämän vuoden puolelta. Ihanaa, kun näitä vanhempiakin Moyeseja suomennellaan eikä vain odoteta uutuuksia.
      Tämä kirja eroaa Moyesin muista kirjoista (tai niistä jotka olen lukenut) ehkä eniten siinä, että kirja ei luo vahvaa sidettä tällä kertaa ihmisten välille rakkausromaanina - vaan tytön ja hevosen välille. Parasta onkin minusta kuvaus Boo-hevosen ja Sarahin keskinäisestä yhteydestä.
       Natashan elämä puolestaan oli vähän kliseinen ja välillä aika puuduttavaa luettavaakin.
       Kirja ei ole ihan sitä parasta Moyes-laatua, johon olen tottunut, mutta ei huonokaan. Viihdyttävä, tarina kantaa ja vaikka kirja on melko paksu (540 sivua), se vie mennessään.

" Natasha näki hevosen keskittyvän tiiviisti, 
tytön keskittymistä heijastaen. Sen kupeet värähtelivät ja pää painui, 
kun se kohotti ja laski kavioitaan 
jonkin muille kuulumattoman sävelmän tahdissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti