3. marraskuuta 2015

Heli Laaksonen: Lähtisiks föli?

HELI LAAKSONEN

Lähtisiks föli?

(Otava 2015)

Olin odotellut Heli Laaksosen uusinta koko vuoden. Sen verran olin Helin omilta kotisivuilta kurkkinut, että millainen opus oli tulossa, mutta muuten en halunnut sen enempää etukäteen ottaa asiasta selvää. Yllätys on ihanaa - varsinkin kirjassa!
           Lähtisiks föli? on kirja Laaksosen matkoista, ajatuksista niistä matkoista ja muusta elosta ja menosta. Tekstejä on ilmestynyt aikaisemmin lehdissä ja erilaisissa julkaisuissa ja myös Laaksosen omalla kotisivulla. Onneksi en ollut kirjoituksiin aikaisemmin tutustunut vaan jokainen juttu oli ihan uusi ja tuntematon.
           Ihailen Laaksosen mielikuvituksen rikkautta ja sitä värikästä tapaa kuvata asioita ja ilmiöitä ympärillään. Tuntuu, että Laaksosen myötä on kieleen tullut uusia sanontojakin sylikaupalla!
"Mää ryämin matalan heit kuvama, et pääsen sammakkoperspektiivi. Siin möyriessän olen kuuro ja sokkia enkä lainka näe, et must kiiltävä friisiläislehm on tullu mu viäre hiljasil askelil - eikä hänkä ol huomanu munt! Mää sielt vattaltan huikkasen: Mooi! Ja hän peljästyne nii iankaikkisest - kirma kahrel jalal muukima muil, et jukraviti, tual meijä metäs makka joku!"
Kirja on mukavaa vaihtelua Laaksosen runokirjoille ja oli mukava välillä lukea pidempiä tekstejä Laaksosen vilkkaalla kielellä kirjoitettuna. Runot ovat aina vain tiivistäneet asian, nyt sai sukeltaa Heli Laaksosen sieluun vähän syvemmälle ja nähdä maailmaa välillä pidemmän kaavan mukaan hänen silmin. Mukava maailma sieltä avautuikin ja takuulla juttuja ja tarinoita olisi laatikot pullollaan, kun reissun päältä tarttuu aina jotain uutta ja mielenkiintoista mukaan!
           Suosittelen kirjaa iltalukemiseksi. Takuulla nukahtaa hyvällä mielellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti