26. huhtikuuta 2017

Maaret Kallio: Lujasti lempeä

Maaret Kallio

LUJASTI LEMPEÄ

Wsoy


Maaret Kallio ei anna mitään oikotietä onneen tai kirjoita miten lukijan pitäisi elää, että elämä olisi onnellinen ja harmooninen retki. 
       Maaret Kallio kirjoittaa siitä, miten jokaisen pitäisi suhtautua elämänsä pisimpää ihmissuhteenseen eli omaan itseensä samalla tavalla kuin muihinkin ihmissuhteisiin vauvasta vanhuuteen - myötätuntoisen uteliaana ja lempeästi. 
      Pitää uskaltaa olla eri mieltä itsensä kanssa, samaa mieltä, haastaa itseään, antaa kehuja ja kannustusta - ihan samalla tavalla kuin kohtelisi ystäväänsäkin. Sillä, kuten Maaret kirjassaan toteaa, elämää emme voi muuttaa. Se on mikä on. Ainut asia, jota voimme muuttaa on se, miten me sen otamme, kuinka siihen suhtaudumme ja miten se meihin vaikuttaa.

***

Ensimmäinen virallinen "elämäntaito-opas" jonka luin ja hyvä kun se oli juuri tämä. Kirja ei ollut mitään yli-inhimillistä liirumlaarumia vaan oikeita havannointeja siitä millaiset eväät jokaisella ihmisellä on jo valmiiksi sisällään tasapainoista elämää varten, ne vain pitää löytää sieltä.
     Minä sain kirjasta paljon ajatuksia ja ajattelemisen aiheita. Huomasin tietyt "lukot" itsessäni, joita Maaret kutsui kirjassaan leimoiksi, joita ihmiset itseensä helposti lyö ja jämähtävät niiden raamien sisäpuolelle. Yleensä ne ovat vielä niitä negatiivisempia leimoja, joista ei sitten edes yritä päästä pois. Tämän myönnän heti. Minulla on huono tapa tehdä itsestäni ensin jossakin asioissa täysi toope ennen kuin edes kokeilen olenko toope vai luulenko vain.
      Toinen konkreettinen ajatus joka upposi minuun on se, että vaikka negatiivisia tunteita ei voi välttää elämässä niihin on aina se vastavoima. Jännitys esimerkiksi on ollut minulle aina hyvin ongelmallinen tunne, jota vastaan en oikeastaan ole keksinyt mitään lääkettä. Maaret Kallio kuitenkin kirjoittaa siitä melko ihanasti, että jännityskin on vain tunne, jota voi oppia hallitsemaan, huomaamaan sen vaikutukset itseen ja säätelemään sitä sen kautta, että tajuaa myös sen tunteen katoavan joskus. Menevän ohi.
        Kirja oli kirjastosta lainassa, mutta harkitsen kyllä omaksi ostamista oitis, kunhan pääsen kirjakaupan hyllyjen väliin. Jäi niin paljon vielä kirjan sivujen rivien väliin, että näihin ajatuksiin haluan palaa uudelleen.
        Suosittelen kirjaa kaikille. Erityisesti niille, jotka painiskelevat elämänsä kanssa ja niille, joiden mielestä joutuvat heti huonoon seuraan, kun jäävät itsensä kanssa kahden.

"Todellinen itsenäisyys pohjautuu kyvylle olla riippuvainen toisesta."
-Maaret Kallio-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti