13. huhtikuuta 2019

Pirjo Tuominen: Opettajatar


Pirjo Tuominen

OPETTAJATAR

Tammi

Rosa Balck on yksi neljästä sisaresta, joiden elämä muuttuu tyystin, kun ilkeät juorut kadettikoulun oppilaan lapsellisesta huijauksesta mustamaalaavat Rosan maineen ja perhe muuttaa Helsinkiin. Menneisyys seuraa Rosaa kuitenkin kaikkialle ja hyvin alkanut opettajan ura saa kolauksen.
     Sitten Balckien elämään kävelee Helmer Örn, jonka suurin haave on saada koulu kartanonsa lapsille ja pyytää Rosaa opettajaksi. Hetken tuntuu, että elämä kääntää vihdoin uuden lehden Rosan elämässä, mutta sitten Helmer Örn peruu hankkeen. Eikö mennyt irroita otettaan ikinä?

Ensimmäinen Pirjo Tuomisen kirja, jonka luin, taisi olla Satakunta-sarjan Itkevät syvät vedet. Siitä lähtien ihastus on kestänyt aina tähän kirjaan asti eikä tämäkään pettänyt. Ihanaa historiallista ajankuvaa, vahva nainen pääosassa ja juoni, jossa ei ei kikkailla millään erikoisella, mutta joka silti pitää otteessaan koko kirjan ajan. Olisin lukenut mielelläni vaikka toiset 450 sivua lisää!
     Tuominen kirjoittaa suomea kauniisti. Voin vain kadehtien lukea. Vivahteikkaat lauseet ovat kuitenkin sujuvaa lukemista eikä liialliseen koreiluun sorruta missään vaiheessa. Olen lukenut Pirjo Tuomisen historialliset romaanit melkein kaikki, ja ainakin historian Tuominen hallitsee miten päin vain.
      Pidän myös kirjan tavasta kertoa ihmiselo alusta loppuun. Yleensä kirjoissa on vain pieni osa jonkun kirjan henkilön elämästä ja muu elämä jää elämään ainoastaan kirjan lukijan mieleen. Opettajar piirtää Rosa Balckin elämän nuoruudesta aina elämän ehtoon alkuun asti.
      Kirjan parissa vierähti moni ilta yön puolelle, joten varoituksen sana niille, jotka lukevat kirjoja ennen unta ♥
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti