Enni Mustonen
TAITEILIJAN VAIMO
Otava
Idan nuoreksi naiseksi kasvanut Kirsti Eriksson palaa Pariisista takaisin kotiin ja tuo mukanaan kihlattunsa Iivon. Häiden jälkeen Kirsti ja Iivo asettuvat Albergaan ja Ida on iloinen, kun perhe on koossa jälleen. Eliaksen yölliset ajot ja Iivon vastoinkäymiset taiteellisella urallaan luovat kuitenkin jännitteitä kotiseinien sisälle eikä Kirstin perustama muotiliikekään kanna koko perheen elatustaakkaa yksin.
Kirsti saa ensimmäisen lapsensa ja sen mukana myös elämäänsä uudenlaisen peruspohjan. Iivon pettymykset taiteilijan urallaan luovat hänelle uudenlaista kiihkoa aattellisuuden tielle. Taiteilijan vaimona Kirsti saa kokea elämän huippuisia onnenhetkiä, mutta myös aikuiselämän matalammat painanteet.
Odotin jälleen keväällä Enni Mustosen uusinta kirjaa, kuten aina. Ja kirja oli kyllä edelleen sitä laatua, jota olen Mustoselta odottanut ja saanut näinä lukemisen vuosinani. En niinkään pitänyt kirjan alusta, missä liikuttiin Pariisissa ja maailmalla muutenkin, mutta heti kun kirjan miljöö palasi takaisin Suomeen, Albergan ympäristöön ja ns. tavallisen elämän pariin, Mustosen kertojan lahjat pääsivät oikeuksiinsa.
Kirjat ovat kuin aikamatka siihen elämään, mitä ei enää koskaan tule olemaan. Elämänmeno ei ehkä ollut yhtä autettua kuin nykyään kaikkine laitteineen ja tekoälyileen, mutta se oli todellista ja aitoa ja Mustonen luo silmien eteen sen vanhan maailman, johon ainakin minä tykkään palata uudelleen ja uudellen vaikka vain kirjan sivuilla.
Kirjan kieli on soljuvaa, helposti luettavaa vailla suurempia taiteellisia yrityksiä. Tajuttavaa kieltä, jossa juoni ja sen käänteet etenevät hyvin jouhevasti eikä mahdottomia aikoja edetä yhden kirjan aikana. Taiteilijan vaimo kirja kertoo kolmesta vuodesta 1927-1930, jona aikana Kirsti kasvaa aikuisen naisen elämään, niin äitiyden kuin avioliitonkin kautta.
Enni Mustosen kirjan luettua tulee aina sama olo: miksei kirjoja ilmesty joka kuukausi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti